U okviru menija Šifarnici nalaze se šifarnik pića, koktela, sastojaka za koktele, normative za koktele, šifarnik jela, repromaterijala za jelo, normative za jelo, šifarnik grupa, šifarnik konobara/stolova, šifarnik kupaca/dobavljača.
Šifarnik Grupa #
Formiraćemo grupe u kojima možemo sortirati artikle iz cenovnika restorana.
Prvo unosimo Šifru grupe, potom Naziv grupe. Skraćeni naziv grupe nije obavezan, ali nam omogućava lakše upravljanje. Pored polja Vrsta artikla vidimo polje sa tri tačkice . Kada kliknemo na pomenuto polje otvara se prozor u kom možemo odabrati vrstu artikla kog unosimo. Za sve proizvode koje će se nalaziti u grupi PIĆA u kasi moramo odabrati vrstu artikla PIĆE. Isto važi i za proizode koji spadaju u grupu HRANA. Kada selektujemo željenu vrstu, kliknemo na polje Izaberi.
Klikom na polje Upiši program će sačuvati u listu iznad grupu i time smo završili unos jedne grupe.
Uneti proizvod/grupa može se menjati ili brisati nekim od ponuđenih polja.
Šifarnik Pića/Koktela #
Na glavnoj liniji menija otvaramo Šifarnici-Piće. Unos je isti kao i kod formiranja grupa, uz još par dodatnih polja. Prvo unesemo željenu Šifru, Bar kod i Naziv artikla. Polja sa tri tačkice podrazumeva da je moguće otvoriti dodatni prozor i odabrati traženo.
Popunimo polja JM (jedinica mere), Tarifa PDV, Vrsta artikla, MP cena (maloprodajna cena), Grupa i Maloprodajna količina.
Pored polja za unos grupe proizvoda, videćemo znak + preko kog možemo naknadno formirati novu grupu, bez vraćanja na Šifarnik grupa.
U šifarniku artikala na dugme Opcije – Pridruži sliku artiklu za izbor sličice artikla (sličice sami pronalazite koje želite).
Šifarnik Jela #
Na glavnoj liniji menija otvaramo Šifarnici-Jela. Unos je isti kao i kod šifarnika pića i prvo popunjavamo polja Šifra artikla, Bar kod, Naziv artikla. Potom popunjavamo redom polja JM, Tarifa PDV, Vrsta artikla, MP cena, Grupa, Maloprodajna količina. Klikom na polje Upiši, sačuvali smo unos u listu iznad.
Uneti proizvod/grupa može se menjati ili brisati nekim od ponuđenih polja.
Šifarnik Repromaterijala/Sastojak za koktel #
Kako bi uneli materijal u šifarnik potrebno je popuniti polja Šifra artikla, Naziv artikla, Jedinica mere, Tarifa PDV.
Klikom na polje Upiši, program će sačuvati podatke za artikal i uneti ga u listu iznad.
Normativ za koktele #
Kako bi sastavili normativ, prvo moramo odabrati proizvod unosom njegove šifre u predviđeno polje ili preko polja … gde nam se otvara prozor u kom biramo proizvod.
Kada kliknemo na polje Upiši proizvod će se naći u listi iznad i automatski se otvara novi prozor Stavke normativa. Ukoliko želimo naknadno ući u stavke normativa za neki proizvod, dovoljno je da selektujemo red u kojoj se on nalazi i klinemo na polje Normativ.
Na novom prozoru unos je isti kao i do sad, unesemo šifru materijala ili jednostavno izaberemo ručno preko polja … . Potom je potrebno uneti količinu potrebnu za jednu jedinicu mere proizvoda. Klikom na polje Upiši završavamo unos.
Na dnu prozora možemo videti polje Štampaj, koje nam otvara mnogobrojne opcije štampanja i export-ovanja u različite formate.
Konobari #
U ovom podmeniju unosimo konobare, njihov broj (šifru), ime i prezime i PIN.
Stolovi #
U ovom podmeniju unosimo spisak stolova, njihov broj (šifru), opis i broj stolica.
Ukoliko želite grafički prikaz stolova, raspored stolova ćemo uneti preko menija Šifarnici-Stolovi grafičko okruženje.
Ovde ćemo u praznom prostoru sa desne strane unositi raspored stolova/šanka/barskih stolica, šifra i naziv.
Sledeći korak jeste da čekiramo opciju za grafički prikaz stolova u podešavanjima programa.
Rad na kasi-izbor stolova #
Kada izaberemo artikle-kliknemo na dugme PORUDŽBINA, pri čemu nam se otvara prozor za izbor stolova.
Jednostavno kliknemo na određeni sto i prozor će se automatski zatvoriti, a Vaša porudžbina odštampati na nefiskalnom štampaču.
U toku rada možemo dodavati više porudžbina za isti sto, a celokupan iznos možemo videti na opciji STOLOVI.
Fiskalizacija porudžbina #
Kada dođe vreme fiskalizacije porudžbine, vratimo se na pregled stolova (dugme STOLOVI) – izaberemo sto – selektujemo porudžbinu – opcije – fiskalizuj porudžbinu(porudžbine se mogu fiskalizovati sve zajedno na jednom fiskalnom isečku ili pojedinačno).
Rad sa konobarima #
Rad sa konobarima ima više različitih opcija. Konobari se mogu sami prijavljivati unosom svog pin broja (dugme PROMENA KONOBARA), a možete odabrati opciju da se posle svake izvšene prodaje ili porudžbine MORA uneti pin kako bi pristupili delu gde se vrši prodaja.
Konobari mogu štampati svoje preseke na kraju smene, dobiti izveštaje o ukupno prodatim/poručenim artiklima…